31 Ocak 2015 Cumartesi

HPLC(Yüksek Performans Sıvı Kromatografi) Sistemlerinde Örnekleyiciler 2.(Otomatik Örnekleme Sistemleri)

HPLC sistemlerinde otomatik örnekleyiciler rutin çalışan laboratuvarlarda en çok tercih edilen seçenektir. Çünkü, bu sistemler yardımı ile, önceden belli bir listeleme şeklinde tanımlamaları yapılan örnekler otomatik olarak tek tek analizlenmek üzere sistemin bütünüyle bağlantılı bir biçimde çalışılabilir. Oto örnekleyiciler ; istenen miktardaki numuneyi (marka ve modelin kapasitesi ile bağlantılı olarak) programlanabilen bir şekilde siteme verebilirler, Bunun yanında bazı kimyasal karışımları istenen biçimde yapıp" türevlendirme" gibi işlemlerde kolaylık sağlayabilirler. aynı zamanda farklı türde analizlerin aynı sıralama(sekans) içinde tanımlanması ve yapılmasına da olanak tanırlar.

Oto örnekleyiciler mekanik olarak üç kısımdan oluşur;

1. örnekleme miktarına bağlı olarak yapılandırılmış tepsi ; adreslendirilmiş odacıklardan oluşur. bu odacıklara ön işlemlerden geçirilmiş numunelerin konulduğu özel küçük şişeler konur. bu genellikle  2 ml. kapasiteli vial diye adlandırılan numunenin kimyasal özelliklerine göre etkileşim oluşturmayacak şişeciklerdir. Cihaz tasarımına göre bu vial tepsileri adreslemesi yapılan numuneye ulaşabilmek için hareketli ya da sabit olabilir.
2.örneklemeyi yapacak olan iğne ve konsantrik şırınga ; belirlenmiş adresteki vialden belirlenen miktardaki numuneyi çekip iletmekle görevlidir. yüne tepsi kısmında olduğu gibi yapılandırmasına bağlı olarak iğne kısmı hareketli ya da sabit olabilir.
3. 6 kanallı vana; konsantrik şırınga aracılığı ile çekilen numuneyi bir örnekleme halkasına doldurur .hemen hemen manuel örnekleme vanaları gibi çalışır.

Bu elemanlar arasındaki koordinasyon şekil.1 de gösterilmiştir.

Bu bahsi geçen üç kısım, birbirine entegre biçimde çalışan çeşitli adımlı ve aç- kapa motorlar ile donatılmıştır. Bu motorlar uygun bir elektronik kart ve iç yazılımla birbirine uyumlu biçimde belli bir ahenkle çalışır ve örneklemeyi yapar. Sistem tamamı ile robotiktir. Bu yüzden kalibrasyonu belli periyotlarda kontrol edilmelidir.




Şekil 1. Bir oto örnekleyicinin çalışma şekli. Viallerden( 1) numunelerin iğne (2) ve Şırınga(7) yardımı ile çekilme aşamasında, Vana(4) ün durumu ve kolona iletim aşamasında yine vana(4) ün durumunu  diğer HPLC elemanları ile bağlantı şekilleriyle birlikte gösterilmiştir. Kaynak:http://www.sielc.com/

Otoörnekleyicilerde en çok rastlanan problemler; genellikle hareketli parçaların bulunduğu iğne(2) , iğne oturağı(3), Şırınga(7) ve vana(4) contasında zaman içinde kaçak olarak kendini gösterir. bu parçaların değişimi sık (ör.6 ayda 1 kere) olabileceği ve analizlerde kesintiye sebebiyet verebilmesi muhtemel olduğu için gerekli sarfların  yedekte bulundurulması iyi bir tedbir olacaktır.
Diğer yandan iğne vial konumlaması yazılımla desteklenen bir uygulama olduğu için bunun da muhakkak belli periyotlarda kontrolü gereklidir.


1 yorum: